КОЛЕГИУМ01/11/2013

Уважаеми колеги,

Четири милиона европейци умират всяка година в резултат на сърдечносъдови заболявания (ССЗ) - това са 47% от всички смъртни случаи в Европа! Годишният разход за лечение на ССЗ на Стария континент е почти 196 милиарда евро. Какво можем да направим ние кардиолозите за това? Как да станем по-добри/по-ефективни лекари?

Може би най-важни са знанията, без които не можем, и които постоянно трябва да обновяваме. В този брой на списание Кардио D може да намерите специално подготвения за нашите читатели съкратен и обобщен вариант на ръководството на Европейското кардиологично дружество (ESC) за диагностика и лечение на стабилна исхемична болест на сърцето.

Кардио D ви предлага още обширна статия за новостите от Европейския кардиологичен конгрес; консенсус за скрининг за сърдечносъдово засягане след радиотерапия; статия за диагностика и лечение на фамилна дислипидемия; съвети за поведение при хипертония и затлъстяване; публикация за вазодилатиращите бета-блокери и много други интересни новости.

Много полезен е и клиничният ни случай в този брой, представен от колеги от Клиниката по сърдечна хирургия на Университетска болница „Св. Анна“ - хепарин-индуцирана тромбоцитопения при пациент с клапна протеза.

Всички наши читатели, които са членове на Дружеството на кардиолозите в България, вече са получили третия брой на списание Кардио D по пощата. Тези от вас, които не са получили своето копие от списанието, или биха искали да притежават някой от предишните броеве, могат да се обадят в редакцията ни на телефон 02/822 04 18 или да ни пишат на office@protos.bg, за да ви абонираме или да ви изпратим липсващите броеве по пощата.

Последният за 2013 година брой на списание Кардио D ще може да намерите на конгреса по инвазивна кардиология и на модул IV на курсове за експертно ниво по ехокардиография, които ще се проведат през ноември и декември в София.

За да бъдем успешни лекари, обаче, ни трябва и още нещо - доверието на пациентите. След дългогодишни проучвания, френският психолог Жак Депре установява, че реалните критерии, върху които се гради доверието на пациента към неговия лекар, са начинът, по който го посрещаме (с усмивка), намираме ли време да го изслушаме (с интерес) и обясняваме ли (разбираемо и човешки) предписанията си.

Затова нека с Кардио D и с усмивка да се опитаме да станем по-добри лекари!

Весела Коледа и честита Нова година!

Приятно четене на Кардио D!

Покажете го и на колега