Стетоскопът – символ на съвременната медицина и клиничната революция01/06/2009

Френският лекар Rene Theophile Hyacinthe Laennec (1781-1826) изобретява стетоскопа през 1816 година.

Първият моноаурален инструмент за аускултация представлява куха тръба от дърво и месинг с дължина 13 см. Използван за първи път при млада пациентка, той е прототип на съвременния стетоскоп с бинаурелен гумен шлаух, създаден през втората половина на 19-ти век.

Лаенек е използвал своето изобретение за диагностициране на заболявания на белите дробове, сърцето и големите съдове. По ирония на съдбата, самият той умира от туберкулоза.

През 1963 година проф. д-р David Littman – кардиолог в Harvard Medical School подобрява акустичните свойства на стетоскопа. Днес вече има и електронни модели на инструмента.

Любопитен факт е, че името стетоскоп, дадено от Лаенек, идва от гръцките думи „гръд“ и „гледам“, а не от слушам. С помощта на този инструмент лекарите не е трябвало повече да долепват ухо до гръдния кош на своите пациенти, особено до гърдите на младите си пациентки.

Днес, шегаджиите казват, че: „в ерата на медицинската слушалка докторите са изгубили способността си да изслушват пациентите, тъй като разчитат изцяло на техническите инструменти…“