Мултивитамините не намаляват риска за сърдечносъдови заболявания01/06/2009

Редовният прием на мултивитамини не намалява риска за сърдечносъдови заболявания, най-честите злокачествени заболявания, както и общата смъртност при постменопаузални жени, показаха дългосрочни резултати от Women’s Health Initiative*, публикувани в списание Archives of Internal Medicine (1).

В резултат на широкото рекламиране на мултивитамините като средство за подобрение на общото здравословно състояние и намаление на риска за редица хронични заболявания, годишно в света се харчат милиарди долари за тези хранителни добавки.

В анализа са включени данни от 161 808 жени от Women’s Health Initiative за периода 1993-1998, проследени за осем години. Авторите са отчели честотата на злокачествени заболявания (на гърдата, дебелото черво и ректума, ендометриума, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, яйчниците и белите дробове), сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, инсулт и венозен тромбоемболизъм) и обща смъртност.

Резултатите показват, че 41.5% от участничките в изследването са приемали мултивитамини. След периода на проследяване, са регистрирани 9619 случаи на злокачествени заболявания на гърдата, дебелото черво, ендометриума, бъбреците, пикочния мехур, стомаха, белите дробове и яйчниците; 8751 случаи на сърдечносъдови събития и 9865 фатални изхода.

При извършения мултивариантен анализ не е установена връзка между приема на мултивитамини и намалението на риска за злокачествени и сърдечносъдови заболявания, както и по отношение на общата смъртност.

Мултивитамините не трябва да се прилагат като средство за превенция на хронични заболявания, е заключението на авторите.

Обсъждане

Нито едно проучване досега не е доказало значими ползи от мултивитамините при здрави мъже и жени. Някои лекари предписват витамини B6, B9 и B12 с цел превенция на миокарден инфаркт и инсулт чрез понижени на плазмените нива на homocysteine.

Високите нива на homocysteine са свързани с повишен риск за коронарно или друго съдово усложнение. Скорошни проучвания доказаха, че докато изброените витамини наистина намаляват нивата на homocysteine, те не са свързани с превенция на миокарден инфаркт или инсулт.

По подобен начин се предписват антиоксидантите витамин Е и бета-каротин за намаляване на риска за сърдечни и злокачествени заболявания. Наличните данни сочат, че тези оксиданти не само че не притежават подобни ефекти, но те дори могат да са вредни при определени условия.

Разбира се, никой не отрича важността на достатъчния прием на витамини. Източник на витамини обаче трябва да е пълноценната храна, а не хранителните добавки.

Витамин С или Е не водят до превенция на значими сърдечни събития (нефатален миокарден инфаркт, нефатален инсулт или смърт от сърдечносъдово заболяване), показаха резултати от Physicians’ Health Study II, публикувани в края на 2008 (2). Тъй като и двата витамина са антиоксиданти, за тях се предполагаше, че могат да забавят прогресията на атеросклеротичните плаки.

Изследването е рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо контролирано и включва 14 641 мъже на възраст >50 години, от които 754 (5.1%) са били със сърдечносъдово заболяване към момента на рандомизиране. Участниците са получавали витамин С 500 mg дневно и витамин Е 400 IU през ден.

След период на проследяване от осем години е установено, че нито витамин С, нито витамин Е могат да послужат за ефективна превенция на значими сърдечносъдови събития, включително фатален изход.

Витамините могат да бъдат полезни в следните ситуации:

– витамин В9 (фолиева киселина) се използва за превенция на дефекти на невралната тръба на плода при бременни жени

– витамин D и калций се използват като средство за превенция на остеопороза и намаляване на риска за костни фрактури

– витамин С и Е, бета-каротин, цинк и мед могат да забавят прогресивната загуба на зрението при болни с ранна дегенерация на макулата

Мултивитамините са от полза при определени хора:

– при прием на много ниско калорийна диета за намаление на телесното тегло

– строги вегетарианци

– алкохолици

– недостатъчен прием на храна, поради тежко заболяване

* Women’s Health Initiative (WHI) е продължителна национална здравна програма в САЩ, която е фокусирана върху стратегии за превенция на сърдечносъдови заболявания, рак на гърдата, колоректален карцином и костни фрактури при постменопаузални жени. За период от 15 години в нея са включени 161 000 жени на възраст 50-79 години, което прави WHI една от най-значимите изследователски инициативи за женско здраве в света.

Използвани източници:

1. Neuhouser М., Wassertheil-Smoller S., Thomson C. et al. Multivitamin use and risk of cancer and cardiovascular disease in the Women’s Health Initiative cohorts. Arch Intern Med 2009; 169 (3): 294-304 http://archinte.ama-assn.org

2. Sesso H., Buring J., Christen W. Vitamins E and C in the prevention of cardiovascular disease in men: The Physicians’ Health Study II Randomized Controlled Trial JAMA 2008; 300: 2123–33 http://jama.ama-assn.org