КОЛЕГИУМ01/06/2009

Основна тема в новия брой на КардиоД са новите указания за диагноза и лечение на сърдечната недостатъчност, които бяха представени на миналогодишния конгрес на European Society of Cardiology (ESC). За първи път стандартите обхващат едновременно остра и хронична СН. Указанията са базирани на резултатите от най-новите клинични проучвания, които ви представяме накратко.

Защо плъховете имат средна сърдечна честота 240 уд/мин, а гигантските костенурки от Галапагос – 6 уд/мин, и какво общо има това с механизмите на действие на ivabradine, ще научите от статията на д-р Сотир Марчев.

Много гениални открития са извършвани случайно. През май се навършват 200 години от смъртта на Leopold Auenbrugger, знаменит виенски клиницист, открил през 1754 и въвел в медицинската практика метода на перкусията. Едва ли обаче са много тези, които знаят, че идеята за този основен метод за изследване в медицината се е явила на Leopold Auenbrugger във винарската изба на баща му.

В рубриката „Кардио дайджест“ ви представяме накратко резултатите от най-важните клинични проучвания в областта на артериалната хипертония и метаболитната кардиология. В кратък обзор сме обобщили най-важните приложение на статините при различни групи пациенти. В рубриката „Инвазивна кардиология“ сме се спрели на фармакоинвазивния подход при лечението на STEMI и микроаскуларната дисфункция при миокарден инфаркт.

Профилактика, профилактика, профилактика… За пореден път бе доказано, че средиземноморската диета намалява сърдечносъдовия риск, редовният прием на мултивитамини – не, а най-новите резултати от проучването Women’s Health Initiative* (WHI) Observational Study – че редовният прием на Aspirin редуцира риска за фатален изход при постменопаузални жени със сърдечносъдово заболяване или инсулт.

Приятно четене

Д-р Ивайло Траянов