ДОБЪР ДЕН01/10/2015

Уважаеми колеги,

Патофизиология на диабет тип 2 (ДТ2) и сърдечносъдови ефекти на медикаментите за контрол на хипергликемията при това сложно и масово метаболитно нарушение са водещите теми в този брой на Доктор Д. Друга полезна за клиничната практика тема, на която отделяме внимание, е периоперативният гликемичен контрол при диабет.

Дежурната ни тема е превенция на сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) при ДТ2 – в този брой ви предлагаме кратък преглед на актуализираните обединени препоръки на Американската диабетна асоциация и Американската сърдечна асоциация – документът бе публикуван през август и отразява промените в становището на двете организации от 2007 година.

Световният ден за борба с диабета – 14 ноември – тази година, е посветен на здравословното хранене като ключов фактор за профилактика на ДТ2 и за подобряване на метаболитния (гликемичен и липиден) контрол и при двата типа диабет.

Кампанията, стартирала на 19 май в Женева, за подобряване на хранителните навици не e еднодневен акт, а обхваща цялата 2015 година, като 14 ноември е денят за равносметка какво е било постигнато в тази област. В есенният брой на нашия/ваш вестник Клуб Д сме отделили специално внимание на тази тема.

Най-младият пациент с диагностициран ДТ2 е момиченце на три години в Тексас. Тази новина изненада европейските педиатри-ендокринолози, които дори изразиха съмнение в точността на диагнозата на колегите в САЩ. Оказа, че не е медицинска грешка, нито медицински куриоз. В САЩ са регистрирани случаи на ДТ2 при 8-12-годишни и дори при пет-шест годишни, в резултат на разпространението на детското затлъстяване.

Създаването на течна форма на metformin се очертава да бъде „медикаментът на бъдещето за лечение на ДТ2“, тъй като малките деца не могат да гълтат таблетки, а се нуждаят от ефикасно средство за гликемичен контрол, което не води до допълнително увеличение на теглото или до риск за хипогликемия, прогнозират американските-педиатри, описани въпросния клиничен случай.

Диабет тип 2 протича по-тежко при юношите и младежите. Наличието на ДТ2 увеличава два пъти повече смъртността отколкото наличието на диабет тип 1 сред хората, при които заболяването е диагностицирано в юношеска и ранна младешка възраст, показват данните от 20-годишното проучване TODAY*. Причината за по-лошата прогноза на младите хора с ДТ2, в сравнение с техните връстници с ДТ1, са основно ССЗ.

Децата закусват с попара от…социални медии. Времето прекарано в социалните мрежи и популярните сред младежите сайтове за споделяне на снимки и информация ги кара да пропускат закуската си (и други хранения), води до обездвижване, както и до консумацията на нездравословните бързи храни, подсладени със захар напитки и излишни калории, показаха резултатите от канадско проучване (www.gaggle.net/top-social-networking-sites-and-apps-kids-use). Facebook и Twitter, Instagram, WhatsApp, YouTube, Skype – ако вие, родителите, не сте запознати с тях, моля, питайте децата си…

Типичният тиинейджър изпраща средно 30 SMS съобщения по мобилния се телефон дневно, а една трета изпращат повече от 100, показва същото проучване! Последните указания на Американската педиатрична академия препоръчват децата да прекарват пред телевизора или компютъра по-малко от два часа на ден. Заседяването пред екраните води до затлъстяване и обездвижване.

Интересни и полезни за клиничната практика статии бяха публикувани в последните два броя на нашето списание МД в рубрика Ендокринология: Диагноза и терапия на GEP-NETs; Болест на Paget; Levemir е одобрен за приложение и при деца с диабет над 1 година; Диагнозата на диабет тип 2 може да се сбърка при пациент с хемоглобин Wayne; Нови указания за диагноза и лечение на синдром на Cushing; Ново проучване потвърждава тератогенния ефект на антитиреоидните медикаменти.

*TODAY – Treatment Options for Type 2 Diabetes in Adolescents and Youth

Приятно четене на Доктор D!

Покажете броя на колега