ДОБЪР ДЕН01/04/2014

Уважаеми колеги,

Новите препоръки на Европейското дружество по кардиология (ESC) и на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) за контрол на артериалната хипертония и дислипидемията с цел да се осигури профилактика на сърдечносъдовите заболявания при пациентите с предиабет и захарен диабет са основна тема в този брой на Доктор D.

Очаквайте в следващата ни книжка указанията на ESC и EASD за поведение при пациенти с диабет и придружаващи сърдечносъдови заболявания (ССЗ) като исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, аритмии и периферна артериална болест.

В този брой на списанието ви представяме обобщени най-важните препоръки от четири нови американски клинични ръководства за превенция на ССЗ при възрастни хора, включително и при пациенти със захарен диабет - оценка на сърдечносъдовия риск, стратегия за поведение при дислипидемия и наднормено тегло и промяна в нездравословния начин на живот.

Диабетна невропатия - определение, диагностика, профилактика и лечение, включително на болковия синдром, свързан с това често срещано усложнение, е другата ни основна тема. До момента три активни субстанции са доказали своята ефективност при диабетна невропатия, като комбинират болкоуспокояващия си ефект с директно повлияване на невроналните увреждания - четете в рубрика Неврология кои са те.

Относно инсулиновите аналози ви предлагаме две статии: кои от тях могат да бъдат прилагани за лечение на диабета по време на бременност и алгоритъм за интензифициране на инсулиновата терапия с бифазни инсулинови аналози при пациенти с диабет тип 2.

Рехидратация при диабетна кетоацидоза - направили сме опит да обобщим препоръките за поведение при това спешно усложнение на диабета, изискващо незабавно лечение.

Приятно четене на Доктор D!

Покажете броя на колега