ДОБЪР ДЕН01/12/2010

Весела Коледа и честита Нова година!

В празничния брой ви предлагаме анализи на връзката между диабет и сърдечна недостатъчност, както и на артериалната хипертония и дислипидемията при диабет. Отделяме внимание и на актуалната тема за започването на инсулиново лечение при пациенти с диабет тип 2.

Промени в здравеопазването ще има, но е не е ясно кога, според приетата през декември програма на министъра на здравеопазването, коментира вестник Дневник (www.dnevnik.bg).

Някога ще се въведе официално доплащане за преглед при специалист. Също някога болниците ще се превърнат от сегашните търговски, в публични дружества. А по някое време през 2012 клиничните пътеки ще бъдат заменени с диагностично-свързани групи…

Затова пък едно е напълно сигурно – запазва се монополът на Националната здравноосигурителна каса, което означава, че частните фондове няма да бъдат допуснати до задължителното здравно осигуряване.

Според министъра, въвеждането на еднодневните хоспитализации ще спести време на пациентите, а на болниците средства. В момента минималният престой е два дни. Ще се въведе и единна методика за счетоводните разходи на лечебните заведения (никой, никъде, никога не коментира защо това не е направено досега).На практика в момента с информационната си система здравната каса има готовност да работи с диагностично-свързани групи, защото това е заложено преди много години. Има специални модули, които събират тази информация, натрупани са доста данни. Забавяне може да има при обучението на хората в болниците за работа с тази система…

Една добра новина: критериите за лечение с аналогов инсулин на децата с диабет тип 1 трябва да отпаднат, заяви през декември Калина Пенчева, директор на дирекция “Лекарствени дейности и медицински изделия” в НЗОК.

Пенчева съобщи още, че след анализ на бюджета за медицински консумативи, НЗОК ще търси възможност да увеличи броя тест-ленти, които се отпускат на българите с диабет над 18-годишна възраст.

2011. Lucentis (ranibizumab) очаква одобрение на разширено показание за приложение в ЕС – лечение на пациенти с нарушено зрение, дължащо се на диабетен макулен едем. Медикаментът е лицензиран в момента в 85 държави да се прилага за лечение на неоваскуларна (влажна) възрастово-обусловена дегенерация на макулата.

Резултатите от двете проучвания RESTORE и RESOLVE показват, че ranibizumab е по-ефективно средство за запазване на зрителната острота от лазерната терапия (настоящ стандарт на лечение на диабетния макулен едем) за период от 12 месеца проследяване.

Ranibizumab е потенциален нов терапевтичен подход за лечение на сериозното усложнение, което засяга 1-3% от пациентите с диабетна ретинопатия и е причина за загуба на централното им зрение.

Lucentis представлява фрагмент от моноклонално антитяло. Инжектиран вътреочно, той инхибира съдовия ендотелен растежен фактор (VEGF) и по този начин намалява ангиогенезата (неоваскуларизацията) и капилярната пропускливост, която е причина за появата на макулен едем при болните с диабет.

Първият брой на Доктор Д за 2011 година ще излезе от печат през април.

Приятно четене на Доктор D!

Моля, покажете го и на колега