Rimonabant повишава риска за суицидно поведение01/07/2007

Пациентите, които получават терапия с rimonabant в доза 20 mg/ден, имат с 30% по-често суицидни мисли и поведение, показаха резултатите от клинични проучвания.

Психиатричните проблеми са най-често срещаните нежелани странични действия на новото антиобезно средство, като приложението му се свързва с два пъти по-висока честота на депресия. Наблюдавани са също така и различни неврологични нарушения, тремор, безсъние, агресивност и тревожност.

14-членната Консултативна комисия за оценка на нови терапии в областта на ендокринните и метаболитните заболявания към Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е гласувала единодушно против регистрирането на rimonabant в САЩ поради опасения за профила му на безопасност.

Медикаментът е селективен антагонист на ендоканабиноидните рецептори СВ1. Той бе одобрен през 2006 година в ЕС с търговското име Acomplia на Sanofi-Aventis.

Европейската лекарствена агенция (EMEA) обяви, че в лекарствената инструкция на rimonabant има предупреждение за психиатрични странични ефекти. Агенцията ще преразгледа профила на безопасност на медикамента на срещата си през юли, като до момента се въздържа от други действия.

Допълнителна информация за rimonabant можете да намерите в нашата Медицинска база данни на адрес: http://mbd.protos.bg