Наградата Минковски 2003 се връчва на д-р Михаел Щумфол01/09/2003

Д-р Михаел Щумфол от Медицинския институт в Тюбинген, Германия получи наградата Минковски за 2003 г. за изключителен принос в изследването на диабета. Наградата се спонсорира от Авентис и бе връчена на д-р Щумфол в Париж на специална церемония на 18-ия конгрес на Международната диабетна федерация (IDF), в сътрудничество с Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD).

Д-р Щумфол се интересува предимно от метаболитните отклонения при болни от диабет, и използва цял арсенал от експериментални и аналитични методи за изследванията си, някои от които той самият открива. През последните 10 години д-р Щумфол е допринесъл много за изучаването и лечението на диабета.

Той е открил техники за оценка на функционирането и дисфункцията на бета клетките в панкреаса на хората с диабет. “Индексите на Щумфол” разкриват степента на секреция и резистентност към инсулин. В момента това е важно оръжие в епидемологията и генетичните изследвания. Неотдавна д-р Щумфол представи нова концепция за описание на връзката между бета клетките и чувствителността към инсулин, известна като “glucose allostasis.”

“Всеки ден талантливи европейски изследователи като Михаел Щумфол разкриват нови доказателства, които разширяват познанията ни за захарния диабет,” споделя Франк Дъглас, изпълнителен вицепрезидент на отдела за откриване и одобрение на лекарствени препарати и член на Управителния съвет на Авентис. “Авентис с удоволствие спонсорира престижната награда Минковски и уважава постиженията на изключителните учени от Европа. Тяхната работа помага на Авентис да разработва продукти, които позволяват на хората с диабет по цял свят да постигнат оптимален контрол на нивата на кръвната захар.” Наградата Минковски се присъжда на млад европейски учен като признание за принос към разширяване на познанията за диабета. Наградата е в памет на лекаря Оскар фон Минковски (1858-1931), който преди повече от 100 години е един от първите, които откриват причините за диабета. Д-р Минковски диагностицира диабета при кучетата. След като отделя панкреаса им, той установява, че болестта изчезва при реимплантация на панкреаса. Наградата се връчва от Авентис от 1966 г. Тя се присъжда на изследователи до 40- годишна възраст, които имат важен принос за напредването на знанията за диабета. Специалисти от Международната диабетна федерация и Европейската асоциация за изследване на диабета участват в журито, което присъжда наградата “Минковски”.