Уважаеми колеги,01/12/2002

Добри новини за почитателите на кафе, било то еспресо, лате, филтър, капучино… Системната употреба бе свързана с чувствително по-малък риск от диабет тип 2. Обратната корелация е доза-зависима, показват резултатите от проспективно проучване на кохорта от 17 000 холандци (Rob M van Dam, Feskens E. Lancet 2002,360:1477-78; http://www.thelancet.com/). Авторите подсещат, че високият дневен прием на кафе може да води до странични ефекти.

В навечерието на празничните наздравици, леката до умерена консумация на алкохол (до три питиета дневно) бе асоциирана при хора на възраст 55 години и нагоре с достоверно най-нисък риск от всяка деменция и особено от съдова деменция, като наблюдаваният ефект не се влияе от алкохолния източник. Това показват резултатите от друго популационно-базирано, проспективно кохортно проучване (Ruitenberg А et al. Rotterdam Study,Lancet 2002,359:281-86; http://www.thelancet.com/).

Тази книжка на „Доктор Д” ви предлага и една по-добре изследвана лекарствена възможност за борба с диабетната епидемия при обезните хора, както и коментар кое лечение на Д2 е най-близко до „идеалното”.

В зимния ни брой ще намерите аргументи в полза на изпитан и утвърден медикамент за профилактична невропротекция и подобряване на паметовите функции при пациенти с артериална хипертония и хронична мозъчна исхемия.

Ще преоткрием ли Панацея – „чудото на света”? За антихипергликемичните и антиобезни свойства на Panax ginseng можете да прочетете в Диабетен дайджест.

„Не излагайте зрението на риск!” бе мотото на тазгодишния Световен диабетен ден, честван традиционно на 14 ноември. Съвременен преглед на проблема „диабет и очи” публикувахме във вестник Клуб Д (бр.8 и бр.9, 2002). Информацията се намира и нашата уеб страница http://www.protos.bg/diabet/

Защо 14 ноември е избран за Световен диабетен ден, попитаха колеги. На тази дата се е родил един от двамата канадски откриватели на инсулина – нобеловият лауреат д-р сър Фредерик Бантинг.

Приятни мигове с „Доктор Д”