Аventis получи екслузивните права върху DiaPep27701/09/2002

Френско-немският лекарствен концерн Aventis ще продължи по-нататък клиничното разработване и екслузивно ще комерсиализира пептида DiaPep277, съгласно подписаното през юли 2002 г. споразумение с неговия създател - израелската биофармацевтична компания Peptor.

Имуномодулацията с DiaPep277 на протеина на топлинния шок (hsp60) спира автоимунната деструкция на бета-клетките на панкреаса и изглежда забавя прогресията на Тип 1 диабет при новодиагностицирани пациенти, без да води до странични ефекти (виж “Диабетен дайджест”, Доктор Д 2002, 1:39-40). Протеинът hsp60 е един от известните прицелни автоантигени в човешкия организъм.

Peptor завърши фаза II клинични проучвания на имуномодулатора ДиаПеп277 при пациенти с Тип 1 ЗД в Европа и Израел и наскоро започна фаза II проучвания при латентен автоимунен диабет на възрастните (LADA) в САЩ и Европа.

ДиаПеп 277 обещава да се превърне в терапевтичен пробив за тези, които вече имат автоимунен диабет (Тип 1 и LADA) и вероятно в превантивно лечение за тези с висок риск да заболеят в близките няколко години (висок титър на имунни медиатори).