Уважаеми колеги,01/03/2002

„Доктор Д” навлиза в петата си година (ЧРД!). Много ми е приятно да ви представя 17-ия брой на нашия „Доктор Диабет” или “Доктор Дайджест”, в който ви предлагаме традиционния „коктейл” от новости в областта на диабетологията, метаболитната кардиология и фармацевтичната индустрия.

Започнахме списанието през април 1998 г. със стремежа да създадем „професионален диабетен справочник” за всички здравни специалисти. Упорито продължаваме и безплатното разпространение на „Доктор Д” четири пъти в годината до всички колеги, които ни се обадят по телефона или ни изпратят писмо/е-мейл/факс, че искат да го получават.

Пълното съдържание на всичките излезли до момента книжки в четиригодишната ни история, можете да четете и виртуално на нашата Уеб-страница в Интернет www.protos.bg/diabet .Там ще намерите и полезни линкове в киберпространството до други авторитенти медицински списания, световноизвестни професионални издателства, научни организации и водещи фармацевтични фирми, както и архива и най-новия брой на второто ни специализирано диабетно издание – вестник „Клуб Д”.

Този, отново по-голям брой на „Доктор Д” (44 страници), е посветен на „метаморфозната същност” на Диабетното стъпало. „Грижите за краката” на пациентите с диабет бе водеща тема и на пролетната ни книжка през 1999 г… Много стъпки извървяхме оттогава до днес, но посланието - по-лесно е да предпазваме, отколкото да лекуваме проблема „Диабетно стъпало” - остана непроменено.

Какво още можем да желаем? Да превърнем списанието в място за среща между колеги с различни специалности и обмяна на повече мнения, дискусионни идеи и нови разработки. „Комплексната граничност” на „сладката болест” налага съвременната конвергенция между двете „класически” дисциплини – диабетология и кардиология и кросинг-овър в медицинската наука и клиничната практика. Пишете ни!

Ако искаме да постигнем по-добро бъдеще за пациентите ни с диабет или с диаобезитет, трябва да практикуваме „метаболитна кардиология”. Това е един от най-новите термини в медицината - „модата”, която трябва да следваме.

Пациентка с дългогодишен диабет, лекар-пенсионер и наш ревностен читател, занесла брой на „Доктор Д” на доверената си лекарка. За изненада и огромно разочарование получила отговор: „Аз не се интересувам от диабет. Имам по-сериозни грижи на главата…” Да не забравяме, че нашите пациенти вече имат правото на свободен избор на лекуващ лекар, както е в цивилизования свят. А там пациентът със здравна осигуровка е Негово Величество.