Уважаеми колеги,01/12/2001

“Метаболитна кардиология” е един от най-новите термини в модерната медицина, предложен за първи път през 2000 година от английския ендокринолог д-р Кемпбъл.

Метаболитна кардиология е най-точното определение за конвергенцията между двете дисциплини – диабетологията и кардиологията. Това е един кросинг-овер в медицинската наука и клиничната практика, който обещава по-добро бъдеще за хората със захарна болест и е потвърждение за “комплексната граничност” на “сладката болест”.

“Диабет и сърдечносъдово заболяване” бе и мотото на тазгодишния Световен диабетен ден, което подчерта още веднъж, че Т2 ЗД не е изолирана нозологична единица, а катастрофално съчетание на изменяеми сърдечно-съдови рискови фактори.

Акселерацията на усложненията при Т2 ЗД е и темата на задочен колегиум между д-р Боянов и д-р Гудев, които от позицията съответно на ендокринолог и кардиолог дават своите предложения за диагностично и терапевтично поведение при казуса, публикуван в миналия ни брой. Впечатляващо е навлизането на всеки един от тези специалисти в областта на колегата му при анализите и препоръките. Това е и пример за съвременния подход в лечението на Т2 ЗД и усложненията му.

Доктор Д фокусира вниманието си върху “метаболитната кардиология” още от най-първата си книжка през пролетта на 1998 г. През следващата година тема на брой 3 (есен) бе “Артериална хипертония и захарен диабет”…Това е броят, от който имаме останало само ЕДНО копие в редакцията – останалите бяха изпратени на колеги-кардиолози, които откриха за себе си “диабетното” списание Доктор Д и сега са сред най-ревностните му читатели.

Всички колеги, които искат да прочетат този, както и всички предишни броеве на Доктор Д, могат да ги намерят на нашата Уеб страница http://www.protos.bg/diabet или в университетските библиотеки в страната.

Новата ни книжка предлага отново дайджест на последните новини в областта на метаболитната кардиология – надяваме се да е едно интересно четиво през празничните дни.