Уважаеми колеги,01/09/2001

“Да намалим товара – диабет и сърдечносъдово заболяване” е темата на Световния диабетен ден на 14 ноември тази година. Международната диабетна федерация призовава човечеството за пореден път да “вземе присърце” проблемите на хората със захарна болест и да обърне специално внимание на кардиоваскуларните усложнения. Във всеки от вече 15-те броя на Доктор Д обръщаме специално внимание на тези усложнения. И едва ли е случайно, че кардиолозите и лекарите-занимаващи се с кардиология са втората най-голяма група в читателската ни аудитория.

Доктор Д отново ви предлага дайджест на новостите от света на диабетологията. Обърнете внимание на списъците от “използвани източници” в материалите ни – много от тях са от 2001 година, което е уникално за издание, излизащо само веднъж на три месеца.

“Диабетът е бомба с часовников механизъм, която тиктака и чака да експлодира. Това е бомба, която властите и политиците трябва да обезвредят.” С тези думи бе открита 37-ата среща на Европейската асоциация за изучаване на диабета (EASD) , който се състоя в Глазгоу (Шотландия) в началото на септември с участието на над 10 000 лекари и учени от цял свят.

За първи път на този научен форум бе показана електронната система за доставка на пулмонален инсулин AERx iDMS, съвместна разработка на Novo Nordisk и Aradigm. Съобщено бе, че използването й и не води до бронхоспазъм при пациенти с белодробна астма.

За първи път бяха докладвани и пре-клиничните данни от проучванията за заместване на инсулина с Oralin на фирма Generex (спрей за доставка на антидиабетния хормон през устната кухина) – още една алтернатива на инжекционните форми на инсулина, а и на други големи лекарствени молекули.

За първи път бе демонстрирано и авангардното компактно устройство за комбинирана доставка на инсулин и измерване на кръвната глюкоза In Duo – “две-в-едно”, създадено от Novo Nordisk и LifeScan.

За първи път бяха представени резултатите от макар и камерно проучване, показващо, че rosiglitazone (Avandia на GlaxoSmithKline) води до достоверно подобряване на инсулиновата резистентност, кръвното налягане и глюкозния толеранс при хора в пре-диабетен стадий.

Предупреждението на 13 водещи мадицински списания от цял свят, че щедрата финансова подкрепа корумпира медицинските експерименти, наблюдения и проучвания на частни научни центрове също бе направено през септември. В безпрецедентна координирана акция, редакционните статии на публикации като The Lancet, New England Journal of Mеdicine и JAMA заявяват, че “частни, неакадемични изследователски екипи са евтина и лесна за контролиране група, която не винаги публикува резултатите от проучванията си ако те не са положителни за фирмата, която ги финансира”.