Уважаеми колеги,01/03/2001

Първата ни книжка за 2001 г, излизаща на четвъртия рожден ден на „Доктор Д“, е посветена на Метаболитния синдром. Илюстрирахме я с рисунката на бащата на модерната медицина - белгиецът Везалиус, който през 1543 година описва цялата човешка мускулатура и предния клон на лявата коронарна артерия (след първата дисекция на сърце).Принос към медицината, равен на откритието на Коперник през същата година, че Земята се върти около Слънцето….

В този, отново по-голям с осем допълнителни страници, брой ви предлагаме окончателното (засега) подреждане на мозайката на Синдром Х. Най-новото й попълнение е хормонът резистин, открит в началото на тази година! „Доктор Д“ прави уникален обзор на Синдрома на инсулиновата резистентност през призмата на три вековно познание.

И още един рожден ден - 10-годишния юбилей на нашия/ваш вестник „Клуб Д“ празнуваме през април. Вестникът, четен от вашите пациенти, предлага всеки месец новости и за лекарите. Започнал като в.„Диабет“ през 1991 г. той прерасна в „Клуб Д“ през 2000 г. Но и днес, както преди 10 години целта му е една - да образова и да помага на хората със захарна болест.