С име на течаща река01/03/2001

Фармацевтичната фирма KRKA е взела своето име от зелената прозрачна река, която прекосява Словения. Тя е интернационална компания с Централен офис и предприятие с изследователски, производствен и управленчески център в град Ново Место.

KRKA доставя своите лекарствени средства на фармацевтичните пазари в повече от 70 страни по света

От края на 1996 година е акционерно дружество с приблизително 3000 човека персонал. Има представителни офиси в16 страни с около 500 медицински представители.

Около 90 % от дейността й е насочена към фармацевтичното и химическото производство. Това включва: производство и продажба на лекарства за хуманната медицина, лекарствени средства, които се продават без рецепта, ветеринарни и козметични продукти. Една четвърт от продукцията се продава в Словения, а 75% се експортира главно в сраните от CEFTA, страните от бившите Съветски съюз и Югославия.

KRKA произвежда повече от половината от 20-те най-разпространени лекарства в света

Това са главно препарати за лечение на сърдечно-съдовите заболявания, заболяванията на храносмилателните органи, аналгетици и други лечебни средства.

KRKA изнася и продава свои лекарства в готови лекарствени форми в редица страни от Западна Европа и САЩ.

На българския пазар KRKA е регистрирала около 30 медикамента, повечето с по няколко лекарствени форми. Най-известните лекарствени средства на фирмата в България са: Macropen, Enap, Ciprinol, Flosteron, Amiokordin, Nolicin, Moditen depo, Efloran, Dexamethason.