Орален антидиабетен препарат01/03/2001

Това подобрение се дължи на намаляване на неблагоприятните ефекти от високите кръвноглюкозни нива, при отсъствие на каквото и да е увеличаване на случаите на хипогликемия.

ФАРМАКОЛОГИЧНО ДЕЙСТВИЕ

Глипизид е орален антидиабетен препарат от сулфонилурейната група с мощно хипогликемично действие и ниска токсичност. Начинът му на действие е чрез стимулиране на инсулиновата секреция от бета-клетките на панкреаса. Глипизид бързо и напълно се абсорбира в тънките черва, което позволява бърз ефект и постоянна активност. Кръвноглюкозните нива се снижават съществено за период от 30 минути след приемането на глипизид. Глипизид се отделя чрез урината под формата на неактивни метаболити. Приеман редовно от пациентите той ефективно контролира кръвната глюкоза след нахранване, без всякакъв риск от акумулиране и последваща хипогликемия. Глипизид притежава продължителна терапевтична ефективност и се понася добре.

ПОКАЗАНИЯ

Захарен диабет тип 2, който не може да бъде адекватно контролиран чрез диета.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Като всички сулфонилурейни деривати, глипизид не се използва за лечение на диабет тип 1, диабетна кетоацидоза, диабетна кома и прекома, при пациенти с остра бъбречна, чернодробна или надбъбречна недостатъчност, при свръхчувствителност към сулфонилурейни деривати, сулфонамиди и тиазидни диуретици, при бременност и кърмене.

НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Хипогликемичните реакции са редки, те обикновено се проявяват при по-възрастни пациенти, които са изложени на тежки физически натоварвания, пациенти с нередовно хранене, пациенти, които консумират големи количества алкохол, пациенти с бъбречна или чернодробна недостатъчност. Гадене, чувство на епигастрална пълнота и главоболие се появяват рядко. Промени в хемопоетичната система като апластични и хемолитични анемии, агранулоцитоза, левкопения, тромбоцитопения, еозинофилия, холестатична жълтеница са редки. Възможни са преходни алергични кожни реакции, кръстосана свръхчувствителност с други сулфонилурейни препарати, сулфонамиди и тиазидни диуретици.

ЛЕКАРСТВЕНИ И ДРУГИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

След употребата на алкохол, могат да се появат по изключение нежелани реакции. Хипогликемичното действие на сулфонилурейните деривати може да бъде потенцирано при едновременнен прием с дикумарол и неговите деривати, МАО инхибитори, сулфонамиди, нестероидни противовъзпалителни средства, хлорамфеникол, циклофосфамид, пробеницид, орално приложени миконазол и бета-блокери, ципрофлоксацин, симетидин, ранитидин. Хипогликемичното действие на глипизид може да бъде намалено при едновременнен прием на симпатикомиметици, кортикостероиди, орални контрацептиви, тиазидни диуретици, калциеви антагонисти, тиреоидни хормони.

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ПРИ УПОТРЕБА

Трябва да се отбележи, че като всички сулфонилурейни препарати глипизид може да бъде използван за лечение само на захарен диабет при възрастни, който не може да бъде задоволително контролиран само чрез диета. Пациенти с наранявания, пациенти след хирургични интервенции, инфекциозни или фебрилни състояния трябва понякога да получават инсулин, за да се поддържа съответен метаболитен баланс. Възможността да се развие хипогликемия може да предизвика намаление на способността за концентрация на пациента и вследствие на това да предизвика несигурни реакции при шофиране и работа с машини.

ДОЗИРОВКА

Дозировката се определя от лекуващия лекар строго индивидуално. В случай на пропусната доза, пациентът не трябва да приема две дози наведнъж, за да наваксва, а трябва да приеме следващата еднократна доза.

ПРЕДОЗИРАНЕ

Клиничният израз на предозирането е хипогликемия. Пациентите строго трябва да се придържат към указанията на лекаря за дозировка и диета. От жизнена важност е пациетът сам да умее да разпознава възможно най-бързо симптомите на хипогликемията /главоболие, раздразнителност, нарушения в съня, тремор, засилено потене/. Ако настъпи хипогликемия, пациетът трябва да приеме захар, а в случай на хипогликемична кома той трябва да бъде включен на венозна инфузия с глюкоза в здравно заведение.

ОПАКОВКА

30 таблетки по 5 мг

За допълнителна информация се обръщайте към производителя:

Представителство на KRKA в България

София 1407, ул. “Бигла” №4, ет. 5

Тел. 962 34 50, факс 962 35 20

ANTIDIAB се заплаща напълно от НЗОК