Уважаеми колеги,01/09/2000

Отново държите в ръцете си по-голям брой на Доктор Д.Това вече ни стана почти традиция - да ви предлагаме 44 страници, а не традиционните 36. От друга страна, надяваме се разбирате, че 44 страници означават много повече работа за малкия ни редакционен екип и значително по-големи разходи за печат и разпространение до над 2500-те ни редовни абоната.

В началото сме на здравната реформа.Надеждата на всички ни сега е в Касата (две подробни интервюта с нейния изпълнителен директор публикувахме във вестник Клуб Д). На прага сме трудът на медицинските професионалисти най-после да се превърне в ценена и заплащана услуга. Дотук добре, но в това разделно и смутно време е лесно да прекрачим границата на колегиалността. „Това джипито ли го направи?“ -един недостоен за съсловието ни въпрос, който пациентите често чуват в кабинетите от 1 юли насам… Понякога коментарът е доста по-груб и насажда грозното „червейче“ на съмнението в професионалната квалификация на колегата до нас. Свръхспециалисти в болниците хулят специалистите в поликлиниките, те от своя страна - публично се надсмиват на семейните лекари и т.н.

От името на Доктор Д бих искала да призова всички колеги: моля, не създавайте воюващи лагери между „общопрактикуващи“ и „специалисти“ в името на финикийските знаци.Това облекчава бюрократите! Ние всички сме лекари и заедно се грижим за здравето на пациентите.Трябва да работим в екипи, за да спечелим доверието им.Това носи мечтаното професионално признание и финансово благополучие, а не „отмъкването“ на пациенти от колегите.

Опитът на най-развитите страни показва, че има работа в излишък и за семейния лекар и за тесния специалист в болницата.Същият този опит показва, че истинските професионалисти прехвърлят пациента там, където той би получил най-доброто лечение и съвет.Затова сега колегите от цялата здравна мрежа усъвършенстват познанията си в ключови специалности, а тези в болниците „навлизат“ в „тайните“ на здравния участък.Пишете ни какви са и вашите първи впечатления и опит, какво бихте искали да се промени.

Заедно е по-лесно и да оцеляваме в трудните условия на промяната.За осем години ще бъдат закрити 100 болници и 8000 лекари ще напуснат здравната мрежа. Да, но добрите професионалисти ще останат.А и процесът е разсрочен във времето, така че много колеги за това време ще се пенсионират поради възраст на фона на ограничен прием на студенти-медици.

Постарали сме се в този брой да ви поднесем „по малко от всичко“, но сновната ни тема е последната ревизия на СЗО на класификацията и критериите за диагноза на захарния диабет.Целта е,независимо дали сме „джипита“ или „тесни специалисти“, да уеднаквим „диабетния език“ - терминологичен, диагностичен, клиничен… За да не се оправяме с диабетните си пациенти „сами донякъде“ и да пазим талоните си за „по-сериозните педиатрични и гинекологични проблеми“ - коментар, който чухме от семейна лекарка наскоро.Зачестяват диабетните кетоацидози и тежките хипогликемични коми,предупреждават колегите-диабелолози от V градска болница в столицата.„Твърде обезпокояващо явление и страшно предупреждение“, сподели изтъкнат специалист и при откриването на VI-я конгрес по ендокринология в началото на октомври.

На 14 ноември - за 10-и пореден път светът ще направи опит да намали невежеството и нехайството по отношение на захарната болест, както и на товара от заболяването и неговите усложнения.„Диабет и начин на живот в новото хилядолетие“ е темата за тази година.

Вестник Клуб Д е специализирано издание, предназначено за пациентите с диабет, техните близки и семейства.Колеги,помогнете ни да го популяризираме! През цялата тази година издателите (фирма Протос) продължиха редовно и напълно безплатно да разпространяват нашия/ваш вестник в стотици здравни заведения и диабетните организации в цялата страна. Наред с финансирането на безплатния тираж и изпращането на стотици колетни пратки, издателите запазиха и символична абонаментна цена - 3 лв за всичките 10 броя през 2001 година.