Novo Nordisk стана един от създателите на нов център по диабет, ендокринология и метаболизъм01/03/1999

Датската компания Novo Nordisk, Оксфордският университет и Националната здравна служба на Великобритания обявиха през януари т.г. тристранно партньорство за създаването на нов международен научно-лечебен център в Оксфорд, с общ учредителен бюджет от 10 милиона британски лири.

Оксфордският център по диабет, ендокринология и метаболизъм ще разполага с екип от 150 клиницисти и учени и ще обслужва около 15 000 пациенти годишно.

Здравното заведение ще е място за авангардни научни проучвания, висококвалифицирана лечебна дейност и интерактивно обучение на пациенти с хормонални и метаболитни нарушения като: захарен диабет, затлъстяване, остеопороза, липидни нарушения и дефицитни състояния на растежния хормон.

Диабетният сектор ще се завежда от проф. Робърт Търнър, ръководител на 20-годишното проспективно проучване на диабет тип 2 – UKPDS. С проблемите на затлъстяването ще се ангажира екип под ръководството на проф. Кейт Фрейн, а проф. Джон Уос ще оглави ендокринологичната секция.

Изграждането на центъра ще започне през тази пролет и ще завърши напълно до 2001 година. Съседството с Оксфордския бъбречен и трансплантационен център, с Института по здравни науки и с Центъра по човешка генетика, ще улесни интегрираното провеждане на научни изследвания и клинични проучвания в различни обещаващи сфери на медицината.

Оксфордският университет има здрави традиции в областта на ендокринологията и метаболизма. Тук, през 1600 г., д-р Томас Уилис научно потвърди, че захарта е индикатор на диабета. Това е мястото, където през 1940 г. проф. сър Ханс Кребс описа метаболитния цикъл, носещ и до днес неговото име, и стана Нобелов лауреат. Двадесет години по-късно, отново в този университет, д-р Дороти Ходчкин откри структурата на инсулиновата молекула и получи Нобелова награда. Научните лаборатории в Оксфорд бяха през периода 1978-1998 г. ръководен център на най-мащабното проучване на диабет тип 2 – UKPDS.

Web страница с допълнителна информация за новия център: http://www.press.novo.dk/press/nowuk/oxford – uk.html