Phytopharm и Pfizer заедно ще разработват P5701/12/1998

Британската група Phytopharm PLC, лидер в разработването на фитопрепарати, и американската компания Pfizer подписаха договор за съвместно създаване на ново средство срещу затлъстяване с кодовото име Р57. Съгласно споразумението, Pfizer получава световните права върху бъдещия лекарствен препарат, като инвестира в неговото проучване.

След еректилната дисфункция, втората “болна” тема на американците е наднорменото тегло. Половината от “нацията на хамбургерите” е със затлъстяване. Проблемът засяга и двата пола, като добива епидемични размери сред децата и юношите.

В САЩ, директните икономически разходи за лечение на затлъстяването са 3 милиарда долара годишно, а индиректите - за лечение на сърдечносъдовите заболявания, захарния диабет и остеоартрозата - 75 милиарда. Възможността за фармакологично отслабване се превръща в американска мечта.

Р57 е пречистен екстракт от растителен продукт, открит през миналата година от учени в Южна Африка. Говорител на Phytopharm заяви, че Р57 действа по “различен начин” от апетитопотискащите серотонинергични препарати. Химическите характеристики, както и механизмът на действие на растителния екстракт засега са фирмена тайна.

“Намираме се в ранна фаза на изследване и не можем да кажем дали няма странични ефекти”, заяви изпълнителният директор на Phytopharm д-р Ричард Дикси.

Web страница:www.phytopharm.co.uk