ДОБЪР ДЕН01/12/1998

Уважаеми колеги,

Весела Коледа и честита Нова година!

Ето, че завършва година първа на първото специализирано диабетно издание за здравни професионалисти у нас. А какво да очакваме от Новата 1999?

И трите световни супер-лидера в инсулиновата индустрия – Novo Nordisk, Hoechst Marion Roussel и Eli Lilly намериха подходящи партньори сред биомедицинските гиганти за окончателното разработване и бързото комерсиализиране на инхалаторните системи за доставка на животоспасяващия хормон.

Спринтът за “Светия Граал” – инхалаторния рекомбинантен човешки инсулин, навлезе в стадия на напредналите клинични проучвания. Надеждата е, че пациентите, нуждаещи се от заместителна терапия, ще се освободят поне от инжекциите с разтворим инсулин преди основно хранене.

През юни датската компания Novo Nordisk подписа споразумение с американската биотехнологична фирма Aradigm Corporation за съвместно разработване на инхалаторна система за доставка на инсулин. Aradigm има “ноу хау” в аерозолните лекарствени форми и притежава патента за електронен инхалатор за тяхното въвеждане в дихателните пътища. Очаква се проектът AERx(TM) Diabetes Managment System да влезе до края на тази година във фаза II клинични проучвания.

През септември двете американски фирми Eli Lilly и Dura Pharmaceuticals също обединиха усилия в разработването на инхалаторна система за доставка на инсулин.

В началото на ноември немският фармацевтичен гигант Hoechst Marion Roussel и американската компания Pfizer Inc. обявиха, че заедно започват изграждането на завод за производството на биосинтетичен рекомбинантен човешки инсулин. Според прогнозите, заводът ще се превърне в най-мощния световен доставчик на антидиабетния хормон и ще зарежда инхалаторната система на друга американска компания – Inhale Theurapeutics.

Инсулинът на Hoechst-Pfizer, доставян под формата на аерозол с инхалатора на Inhale, ще навлезе във фаза III на клинични проучвания при 1000 пациенти в началото на новата година и се очаква на пазара в края на 2001, заяви представител на Hoechst.

Приятно четене на “Доктор Д”!