Липазният инхибитор orlistat е ефективен при затлъстяване, но трябва да се наблюдава внимателно за странични ефекти01/09/1998

Липазният инхибитор Xenical (orlistat) на фармацевтичната група Roche Holdings AG e ново лекарство за лечение на затлъстяването, което помага на нискокалоричната диета за загуба на тегло и поддържане на новото тегло. Но препаратът трябва внимателно да бъде наблюдаван поне през следващите две години след комерсиализирането му за ефективност и странични ефекти. Това е мнението на шведския научен екип от Университетската болница Салгренска в Готенбург, провел двегодишно мултицентърно рандомизирано проучване на 743 пациенти със затлъстяване.

След една година, групата на орлистат е загубила 10.2% от началното си тегло (10.3 кг), а групата на плацебо - 6.1% (6.1кг), съобщава шведският екип в списание Lancet. И двете групи са на нискокалорична диета.

През следващата година от проучването - пациентите, които са прехвърлени от орлистат на плацебо възвръщат средно два пъти повече килограми в сравнение с тези, които остават на лечение с препарата. Нивото на общия холестерол и плазмените концентрации на глюкозата и на инсулина намаляват по-изразено в групата на орлистат. Но учените отбелязват и повече стомашни оплаквания в тази група като подчертават, че дълготрайните последици от новия медикамент са неизвестни.

Американската агенция за храните и лекарствените средства отложи регистрацията на орлистат в САЩ поради страх от предполагаем повишен канцерогенен риск. Едно от проучванията съобщи за 12 жени на лечение с този препарат, при които се е развил рак на гърдата.

Според д-р Джейсън Далас, главен медицински съветник на Rochе, Ксеникал е участвал в над 20 медицински проучвания и е тестван при повече от 4000 пациенти. “Имаме всички данни, преценени от независими патолози и тяхното заключение е, че няма причинна връзка между Ксеникал и рак на гърдата”, заяви д-р Далас.

Лекарството инхибира ензима липаза в тънките черва и поради това намалява абсорбцията на хранителните мазнини, респективно калорийния внос. Roche поддържа становището си, че няма биологична причина, поради която Ксеникал да повишава риска от рак на гърдата и се надява на разрешаването му в САЩ в началото на 1999 година.

Препаратът бе одобрен от Европейската агенция за оценка на лекарствата (ЕМЕА) и през септември се очаква на фармацевтичния пазар във Великобритания, Германия, Австрия, Франция и Финландия. Лекарственото указание няма да включва референция за предполагаема връзка с рак на гърдата.

Няма ли липазният инхибитор да намали абсорбцията на незаменими за организма витамини, тревожат се британските специалисти по хранене.

Трябва ли пациентите, които получават орлистат да бъдат съветвани да взимат хранителни добавки на витамини, е вторият им основен въпрос.

“Ксеникал не е магическа таблетка за елегантност. Той трябва да се изписва само при затлъстяване”, заяви официален говорител на Британската диабетна асоциация.

Ефективността и безопасността на орлистат бе тема за дискусии и на 8-ия международен конгрес по проблемите на затлъстяването, провел се от 28 август до 3 септември тази година в Париж. Учени и експерти изразиха оптимизъм, че новият лекарствен препарат може би ще помогне срещу тегловния здравен проблем, който за първи път бе наречен “глобален”.

След спирането през 1997 година на апетитопотискащите серотонинергични препарати fenfluramin и dexfenfluramin, поради свързаните с тях патологични изменения в сърдечните клапи, вероятно Xenical (orlistat) на Roche и Meridia (sibutramine) на Knoll Pharmaceuticals ще бъдат основните претенденти за фармакологично отслабване.

Web страница: www.roche.comn