Лазерният перфоратор на кожата Lassette е в ръцете на здравните професионалисти01/09/1998

Lassette, портативният перфоратор на кожата с помощта на лазерен лъч, получи официално разрешение да се използа от здравните специалисти в САЩ. Уредът е създаден от фирма Cell Robotics, притежаваща ноу-хау в областта на медицинските лазерни устройства. Lassette бе представен като “революционна нова технология за получаване на капилярна кръв” на тазгодишната среща на Американската диабетна асоциация в Чикаго през юни.

Лазерният перфоратор премахва болката от иглата при пациента, както и риска от убождане на ръцете на медицинския персонал по време на кръвни тестове. За разлика от обикновения ланцет, който нарушава целостта на кожните тъкани, Lassette предизвиква топлинно изпаряване на водните им молекули с помощта на фокусиран лазерен лъч.

Създаделят на новото устройство Cell Robotics предостави изключителните световни права за неговото комерсиализиране на биомедицинската компания Chronimed Inc, специализирала се в областта на захарния диабет, HIV/СПИН-а и трансплантациите на органи. Последният модел апарат за измерване на кръвната глюкоза на Chronimed Inc., използащ електрохимична биосензорна технология, наскоро също бе регистриран в САЩ. Уредът, наречен Assure Blood Glucose Monitorig System, официално бе представен на тазгодишната среща на Американската асоциация на обучаващите по диабет, провела се през агуст в Минеаполис.

Въпреки че Lassette е разрешен да се използва само от медицински професионалисти и то при възрастни пациенти, производителите се надяват да го видят скоро и в детските здравни заведения.

Но най-голямата таргетна група остават хората с диабет, които в домашни условия в момента използват конвенционалните убождащи устройства. Партньорството между Cell Robotics и Chronimed Inc. вероятно вбъдеще ще им предложи нов избор: глюкозен биосензор Assure и лазерен перфоратор Lassette.

Web страница: http://www.cellrobotics.com/cell