Традиция, която ни държи на гребена на вълната01/06/1998

От 10 до 12 юни т.г. в столицата се състоя IV национален симпозиум по ендокринология „Академик Иван Пенчев”, посветен на проблемите на ендокринните заболявания и сърдечно-съдовата система. Да припомним, че идеята за тези годишни срещи възникна на последния конгрес на Българското дружество по ендокринология във Варна като оттогава са се състояли четири сизпозиума. Предвижда се петият да бъде догодина в Плевен и да бъде посветен на насоките в диагностиката и лечението на ендокринните заболявания на прага на ХХI-я век.

Създадена е добра традиция, която да поддържа равнището на българските ендокринолози на гребена на новите тенденции, научни постижения и световната клинична практика. Традиция, която надяваме се ще ни нарежда сред най-добрите специалисти от другите страни.

Темата на симпозиума: „Ендокринни заболявания и сърдечно-съдова система”, не е избрана случайно, защото сърдечно-съдовата патология засяга продължителността и качеството на живот на хората с ендокринни заболявания. Естествено не е силите единствено на ендокринолозите да решат комплексните проблеми сами. Нормално е и това, че специалистите по кардиология са по-компетентни в лечението на сърдечно-съдовите усложнения. Заедно, чрез активно сътрудничество и поделяне на знания и опит, двете области на вътрешната медицина постигат повече . В този смисъл бяха подбрани и тазгодишните теми както на първата пленарна лекция: „Промени в миокарда при ендокринни заболявания” (проф. Чудомир Начев), така и на заключителната пленарна лекция: „Нови насоки в кардиотерапията – 1998” (акад. Илия Томов).

Шест научни доклада на самостоятелни автори или на екипи, три пленарни лекции и половината от постерите бяха посветени на захарния диабет и свързаната с него сърдечно-съдова патология.

По време на симпозиума във фоайето на салона на Висшия военно-медицински институт бе уредена изложба на фармацевтични фирми, в която участваха десет от световните лидери в производството на медикаменти и технически помощни средства.

Михаил МИХАЙЛОВ