Световен консенсус за въглехидратите разби старите митове01/06/1998

Организацията за храните и селското стопанство към ООН (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) издадоха през тази пролет първия от 20 години съвместен експертен доклад за въглехидратите в човешкото хранене.

„Няма научни доказателства за директно участие на сукрозата, другите захари и на нишестените храни в етиологията на свързаните с начина на живот заболявания”, оцениха експертите новите познания по хранене. Диетичните режими, богати на въглехидрати с нисък гликемичен отговор, както и редовната двигателна активност са оптимални начини за поддържане на енергиен баланс и предотвратяване на затлъстяването.

За тоталния калориен внос е важно да се отчита общото дневно количество на консумираните въглехидрати, а не толкова техния източник. Контролът на единичен хранителен компонент като сукрозата не води до значитетелна промяна в общия дневен енергиен внос.

Според експертната ФАО/СЗО комисия, въглехидратите (зърнени храни, кореноплодни, варива, захари, плодове, зеленчуци) са самостоятелен и най-важен източник на енергия.

Хората над 2-годишна възраст трябва да осигуряват най-малко 50% от дневната си енергия от разнообразни и богати на въглехидрати храни. Тези храни са важен източник на витамини, минерали, микроелементи и фибри.

Богатите на въглехидрати хранителни режими намаляват дневната консумация на мазнини и протеини в препоръчаните здравословни количества.

Експертната ФАО/СЗО комисия постигна единно становище и по отношение на сукрозата. Според доклада, пациентите със захарен диабет могат да консумират разнообразни въглехидрати, включително сукроза, но при включването им във внимателно планиран диетичен план.

„Зъбният кариес се влияе от различни фактори, а не само от съдържанието на въглехидрати в храната. Профилактиката на кариеса трябва да наблегне на флуоридацията и хигиената на устната кухина, а не единствено на диетичните фактори”, обобщават експертите.

Сводка от доклада на съвместната ФАО/СЗО комисия за въглехидратите в човешкото хранене можете да намерите на Интернет адрес http://www.fao.org.