Коксаки В4 отключва диабет тип 1?01/06/1998

Ентеровирусът Коксаки В4 се намесва в автоимунното разрушаване на панкреасните бета клетки и вероятно отключва появата на диабет тип 1 при генетично предразположените деца и юноши. Това е новото становище на британските вирусолози от регионалната лаборатория в Глазгоу. Ескпериментът с изолирани от детски панкреас Коксаки В4 предизвикал автоимунна реакция при здрави до този момент мишки.

Вирусната хипотеза отдавна се използва от учените за обясняване на по-голямата честота на новите случаи с диабет тип 1 през есенно-зимния сезон.

Британските учени смятат че, многократното инфектиране на детския организъм с Коксаки В се намесва в автоимунния произход на бета-клетъчната деструкция. Създаването на ваксина срещу набедения ентеровирус би могло да бъде търсеното решение срещу увеличаващата се с 4% годишно честота на диабет тип 1 сред децата и юношите.

Въпреки скептицизма, с който научните среди посрещнаха новото откритие, екип от Кингс Колидж Хоспитъл, Лондон започна да търси присъствието на Коксаки В4 генетичен код в структурата на 11 вида островноклетъчни протеина.