Johnson&Johnson получи световните права върху Ergoset и се отказа от Amylin01/06/1998

Фирма Ergo Science предостави изключителните световни права върху оралния допаминов агонист Ergoset (bromocriptine mesylate) на Johnson&Johnson. Прилаган еднократно дневно, препаратът е обещаващо средство за лечение на затлъстяване и диабет тип 2.

Ергосет е резултат от дългогодишните изследвания на Ergo Science върху ролята на невротрансмитерите в регулацията на метаболизма на глюкозата и липидите. J&J ще инвестира в комерсиализирането на препарата, който през октомври миналата година се кандидатира за одобрение от американската Комисия за храните и лекарствените средства (FDA).

Междувременно Amylin Pharmaceuticals, производител на Amylin (pramlinditе), обяви, че J&J се отказва от партньорството си за развиване и комерсализиране на амилина и оттегля своята финансова подкрепа, възлизаща до прекратяване на съвместното им споразумение на около $160 милиона.

Амилинът е хормон, който се произвежда от бета-клетките на панкреаса и представлява партньор на инсулина в контрола на хипергликемията. След неговото откриване през 1987 г. учените попълниха триото панкреасни пептидни хормони (инсулин, амилин, глюкагон), регулиращи глюкозната хомеостаза. Amylin (tripro-amylin; AC 137) е аналог на човешкия хормон, получен чрез генно инженерство.