Ново приложение на клетките на SERTOLY?01/03/1998

Американският научен център Carolinas Medical Center и биомедицинската компания Sertoly Technologies обединиха усилията си в разработването на нова технология за клетъчна терапия. За локална протекция на бета клетките на донора се използват клетките на Sertoly, нормално съдържащи се в тестикулите на бозайниците.

Защитната и нутритивна функция на клетките на Sertoly е използвана и този път. Те протектират трансплантираните бета клетки от имунната система на реципиента. Поради липсата на реакция на отхвърляне, нуждата от имуносупресори отпада.

Според списание Transplant News, от този експеримент има още една добра новина. Локалната защита вероятно ще открие нови възможности пред ксенотрансплантациите. Бета клетките, получени от панкреасите на трансгенни прасета (виж графиката) могат да решат проблема с липсата на достатъчно човешки донори. Обединяването между двете технологии - генно инженерство и локална протекция на бета клетките на реципиента, изглежда примамливо решение. Първите резултати от авангардния експеримент се очакват през това лято.