Фармакологичното отслабване се оказа не без рискове01/03/1998

По молба на Американската комисия за храните и лекарствените средства FDA производителите на двата препарата fenfluramine (Pondimen) и dexfenfluramine (Redux) ги иззеха от фармацевтичния пазар в САЩ. Тревогата бе резултат от публикуваните ехокардиографски данни за вероятни патологични промени в сърдечните клапи при близо 30% от пациентите, получавали инхибитори на серотониновото улавяне.

Специално dexfenfluramine бе свързан с повишен риск от рядкото, но потенциално фатално заболяване първична белодробна хипертония.

Двата препарата са серотонинергични /усилват серотонин-медиираната невротрансмисия/. Този ефект води до намаляване на хранителния прием, засилване на чувството за ситост и значимо намаляване на наднормената телесна маса.

Данните за сърдечносъдова токсичност доведе до колапс в по-нататъшното прилагане на инхибиторите на серотониновото улавяне. Според списание Clinical Diabetes, обещаващата ера на “лесното” отслабване с помощта на тези апетитопотискащи препарати приключи още в своя зародиш.

За лечение на затлъстяването лекарите отново трябва да разчитат на нефармакологичните методи диета и физическа активност. Резултатите може да не са така успешни и трайни, но поне са най-безопасни.