Amgen започна фаза III изпитания с хормона leptine01/03/1998

Биофармацевтичната компания Amgen започна фаза III на клиничните си изпитания с хормона leptine. Той бе наречен “липостат” на организма поради способността си да стимулира термогенезата, да намалява хранителния прием и да регулира масата на адипозната тъкан.

Произвеждан от адипоцитите, лептинът постъпва в плазмата и достига до хипоталамуса. Тук специфични рецептори улавят и “четат” нужната информация и реагират съобразно нея. Нивото на лептинемията расте при затлъстяване и е по-ниско при хората с нормална телесна маса и при децата.

Редица експерименти при мишки и клинични проучвания при хора откриха, че лептинът действа комплексно и уникално /вероятно независимо от инсулина/ върху мастната и въглехидратната обмяна.

Моделите на затлъстяване при мишки доказаха недостатъчна секреция на лептин, дефект в неговата молекула или аномалия на рецептора му в хипоталамуса. Клиничните проучвания при хора със затлъстяване не откриха лептинов дефицит, а напротив - повишена лептинемия. Учените предполагат, че затлъстяването при хората е резултат на лептинова резистентност, аналогична на инсулиновата резистентност при диабет тип 2.

Ще намери ли екзогенното приложение на хормона лептин място в лечението на затлъстяването и формата на диабет тип 2 с доминираща инсулинова резистентност? Amgen се надява да открие верния отговор.