Диабетен футбол


vd 01/11/2013

Отборът на Българска асоциация Диабет записа първо участие в международен аматьорски турнир по футбол за диабетици, но за съжаление отпадна рано от надпреварата в Diaeuro’13, организирана от Европейската диабетна федерация, в Задар (Хърватска).

Благодарение на финансовата подкрепа на ангажирани с каузата за активен живот с диабет представители на бизнеса, българските представители се включиха в турнира заедно с колеги по съдба от Италия, Унгария, Украйна, България, Португалия, Белгия, Полша,Словакия, Сърбия, Румъния, Хърватска и Узбекистан.

Българският отбор загуби и двата мача в групата си (с Румъния и Словакия) и не се класира за следващ кръг за борба за разпределение на медалите. На първо място, с право да организира следващия турнир Diaeuro’14, заслужено се класира отборът на Унгария.

Всички представили се на турнира отбори бяха получили сериозна подкрепа от професионални екипи от треньори и медицински специалисти, докато тимът от България успя да проведе само 5-дневна подготовка.

Независимо от загубата на терена, състезателите се прибраха в България със самочувствието на отбор, поставил началото на устойчиво партньорство, както в спорта , така и в рамките на общността от пациенти, лекари и сподвижници, обединени от целите за повишаване на осведомеността за диабета, популяризиране на здравословния начин на живот, подобряване на комуникацията и разпространението на положителен опит.