• Архив

  • За изданията

  Диагноза и лечение на червено око01/11/2010

Основните симптоми при червено око са: отделяне на секрет, зачервяване на очния булбус, болка, фотофобия, сърбеж и промени в зрението, според обозрна статия, публикувана в списание American Family Physician (1).

Червеното око е главен белег на очното възпаление. Състоянието обикновено е бенигнено и може да се лекува от лекари в първичната здравна мрежа. Най-честата причина за червено око е конюнктивитът – вирусен или бактериален.

Други причини за червено око са:

– блефарит

– корнеална абразия

– чуждо тяло

– субконюнктивна хеморагия

– кератит

– ирит

– глаукома

– химично изгаряне

– склерит

Алергените и други дразнещи вещества също могат да предизвикат възпаление на конюнктивата.

Подробната анамнеза и обстойният преглед помагат за откриването на причината за червено око.

Важни са продължителността на симптомите, засягането на едното или и на двете очи, видът на секрета, наличието на промени в зрението, болка, фотофобия, употребата на контактни лещи, резултатът от предходно лечение, както и данните за алергия или системни заболявания.

Очният преглед включва: оглед на клепачи, слъзна торбичка, размер на зеницата и реакция към светлина, корнеално засягане, вид и място на хиперемията, зрителна острота и наличие или липса на увеличени преаурикуларни лимфни възли.

Конюнктивит

Вирусният и бактериалният конюнктивит са самоограничаващи се състояния и рядко водят до сериозни усложнения. Повечето пациенти се лекуват с широкоспектърни антибиотици, тъй като липсва специфичен диагностичен тест за разграничаване на вирусния от бактериалния конюнктивит.

При вирусния конюнктивит зрението, размерът на зеницата и реакцията към светлина са нормални. Находката може да включва дифузна конюнктивна инекция (зачервяване), преаурикуларна лимфаденопатия и наличие на фоликули по вътрешната повърхност на клепача.

Болката обикновено е слаба или липсва, но може да има дискомфорт, чувство за чуждо тяло, леко дразнене и водниста секреция от окото. Фотофобията е нетипична, но ако я има, тя често е едностранна в началото и за 1-2 дни става двустранна.

По- тежките случаи могат да се усложнят със субепителни помътнявания на роговицата и псевдомембрани. Най-честата причина за вирусен конюнктивит е adenovirus, последван от enterovirus, coxsackievirus, varicella zoster virus, Epstein-Barr virus, herpes simplex virus и influenza.

Herpes zoster ophthalmicus се асоциира с везикулозен обрив, кератит и увеит. Обривът и конюнктивитът обикновено предхождат болката и чувството за изтръпване в дерматомите, последвани от околоочните везикули. Пациенти с такива симптоми задължително се насочват към офталмолог.

Бактериалният конюнктивит е свръхостър, остър и хроничен. Свръхострият е причинен от Neisseria gonorrhoeae, с бързо начало, гнойна секреция, болка и водещ до корнеална перфорация.

Острият и хроничният бактериален конюнктивит се асоциират с оток на клепачите, конюнктивна инекция, лека до умерена болка, чувство на глождене (дразнене) в окото и умерен гноен секрет.

Зрителната острота обикновено е запазена с нормални зенични реакции и без роговично засягане. Прогностичен белег е наличието на мукопурулентен секрет и двустранно слепване на клепачите сутрин при събуждане. При възрастни най-честият патоген е Staphylococcus aureus, а при деца Streptococcus pneumoniae и Haemophilus influenzae.

Следните симптоми изискват спешно насочване към офталмолог:

– силна болка, рефрактерна на локални анестетици

– необходимост от приложение на стероиди

– загуба на зрение

– обилен гноен секрет

– роговично засягане

– травми на окото

– скорошна очна операция

– деформaция на зеницата

– херпесни или повтарящите се очни инфекции

Основните препоръки за лечението:

– Честото измиване на ръцете и други хигиенни мерки намаляват предаването на острия вирусен конюнктивит (ниво на доказателство C)

– За лечение на остър бактериален конюнктивит се използват антибиотици (ниво на доказателство А)

– Антихистаминови, вазоконстрикторни препарати или по-ефективни локални хистамин H1 рецепторни антагонисти се използват за лечение на леки алергични конюнктивити (ниво на доказателство C)

– При средна степен на синдрома „сухо око” подходящата терапия включва противовъзпалителни средства, като локални кортикостероиди, циклоспорин и системен прием на омега-3 мастни киселини (ниво на доказателство C)

– Приемът на tetracycline или doxycycline е показан при пациенти с хроничен блефарит, при които няма ефект от хигиената на клепачните ръбове и локалните антибиотици (OИ)

Използвани източници:

1. Cronau H., Kankanala R., Mauger T. Diagnosis and management of red eye in primary care. American Family Physician. 2010; 81 (2). http://www.aafp.org/afp/2010/0115/p137.html

2. Rietveld R., Riet G., Bindels P., et al. Predicting bacterial cause in infectious conjunctivitis. BMJ. 2004; 329(7459):206 210 http://www.bmj.com

Comments are closed.